Materiał nauczania w zawodzie sprzedawca 522301
1. Towar jako przedmiot handlu
1.1 Asortyment towarowy.
- Podstawowe informacje o asortymencie towarowym.
- Charakterystyka towaroznawcza sprzedawanego asortymentu.
- Odbiór jakościowy towarów przeznaczonych do sprzedaży.
- Klasyfikacja towarów.
- Cechy sprzedawanego asortymentu.
- Opakowania w handlu.
- Klasyfikacja opakowań.
- Funkcje opakowań.
1.2 Jakość towarów w handlu.
- Normy towarowe oraz normy jakości.
- Kontrola jakości towarów.
- Metody badań instrumentalnych.
- Zasady pobierania próbek towarów do badań.
- Ocena jakości towarów.
- Interpretowanie wyników oceny towarów.
- Postępowanie z towarem wadliwym.
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
- Zasady pobierania próbek towarów do badania.
- Przygotowanie próbek towarów do badań.
- Procesy zachodzące w przechowywanych towarach żywnościowych.
1.3 Magazynowanie towarów.
- Zasady odbioru ilościowego i jakościowego towarów.
- Przepisy prawa dotyczące znaków jakości towarów.
- Znaki jakości towarów.
- Zasady kontroli wyrywkowej towarów.
- Postępowanie wyjaśniające niezgodności dostawy i zamówienia.
- Zasady zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem, zagarnięciem.
- Rodzaje i funkcje magazynów.
- Wyposażenie magazynów.
- Zasady przechowywania towarów w magazynach.
- Zasady transportu towarów.
- Rodzaje i funkcje opakowań.
- Zasady doboru opakowania do towaru w magazynie.
1.4 Bezpieczne wykonywanie pracy
- Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz przepisy sanitarne obowiązujące w działalności handlu.
- Czynniki szkodliwe dla zdrowia i życia człowieka występujące w środowisku pracy w handlu.
2. Organizacja i techniki sprzedaży
2.1. Dostawy towarów.
- Zasady przyjmowania i dokumentowania dostaw towarów.
- Rodzaje i zasady sporządzania dokumentów dotyczących przyjmowania dostaw towarów.
- Normy towarowe oraz normy jakości związane z przechowywaniem i konserwacją towarów.
- Zasady oznakowania towarów i opakowań.
- Znaki towarowe i znaki jakości.
- Zasady obsługi i eksploatacji urządzeń technicznych stosowanych na stanowisku do przyjmowania dostaw i magazynowania towarów.
- Racjonalna gospodarka opakowaniami w czasie towarów.
2.2. Przygotowanie i sprzedaż towarów
- Rodzaje cen, ich elementy i sposoby ustalania.
- Zasady przygotowania towarów do sprzedaży.
- Zasady znakowania towarów.
- Formy i metody prezentowania cech i walorów użytkowych towarów.
- Zasady rozmieszczania towarów w magazynie i na sali sprzedażowej.
- Rodzaje magazynów ich funkcje i wyposażenie.
- Warunki przechowywania towarów.
- Przepisy o odpowiedzialności materialnej sprzedawcy.
- Zasady zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem, kradzieżą.
- Metody i formy prezentowania towarów.
- Metody i formy sprzedaży towarów.
- Środki transportu wewnętrznego.
- Zasady obsługi i eksploatacji urządzeń technicznych stosowanych na stanowisku do
- przygotowywania towarów do sprzedaży.
3. Obsługa klientów
3.1. Rozmowa sprzedażowa.
- Zasady kultury i etyki sprzedawcy.
- Zasady obsługi klienta w różnych formach sprzedaży.
- Zasady prowadzenia rozmowy sprzedażowej.
- Rozmowa sprzedażowa.
- Motywy zachowań klientów.
- Aktywne słuchanie podczas obsługi klienta.
- Zasady pracy zespołowej przy obsłudze klientów.
- Elementy marketingu-mix .
- Działania promocyjne przy obsłudze klientów.
- Zasady prezentowania oferty handlowej.
- Prezentowanie oferty handlowej.
- Pobieranie informacji z zasobów internetowych.
- Sposoby radzenia sobie ze stresem pracy sprzedawcy.
- Zagrożenia dla życia, zdrowia, mienia i środowiska w pracy sprzedawcy.
3.2. Realizacja transakcji zakupu-sprzedaży.
- Zasady dokonywania inkasa, rozliczania należności, zabezpieczania i odprowadzania utargów.
- Rodzaje dowodów sprzedaży, zasady ich sporządzania i przechowywania.
- Zasady funkcjonowania podatku VAT.
- Zasady pakowania i wydawania towarów w różnych formach sprzedaży.
- Zasady liczenia, szacowania, ważenia, mierzenia towarów .
- Środki płatnicze, metody sprawdzania ich autentyczności.
- Inkaso należności.
- Wydawanie towaru klientowi.
- Dokumentowanie sprzedaży.
- Zasady obsługi i eksploatacji urządzeń technicznych stosowanych na stanowisku pracy sprzedawcy.
- Zagrożenia dla życia i zdrowia mienia i środowiska w pracy sprzedawcy.
3.3. Ochrona praw konsumentów.
- Prawa konsumenta.
- Procedury przyjmowania reklamacji.
- Zasady sporządzania dokumentów postępowania reklamacyjnego.
- Procedury postępowania reklamacyjnego.
- Dokumentowanie reklamacji.
4. Przedsiębiorca w handlu
4.1. Podstawy formalno-prawne działalności gospodarczej.
- Podstawy działalności gospodarczej.
- Zasady planowania określonej działalności.
- Formy organizacyjno-prawne działalności przedsiębiorstwa.
- Aktualnie obowiązujące przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej.
- Formy pozyskiwania kapitału.
- Rejestrowanie firmy.
- Dokumentacja dotycząca podejmowania działalności gospodarczej.
- Przedsiębiorstwa i instytucje funkcjonujące w handlu
- Opodatkowanie działalności gospodarczej.
- Wydajność pracy. Systemy wynagrodzeń pracowników.
- Obowiązki pracodawcy dotyczące ubezpieczeń społecznych. Ubezpieczenia gospodarcze.
- Etyka w biznesie.
- Obowiązki pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy i ppoż.
- Opracowanie biznesplanu przedsiębiorstwa handlowego
4.2. Prowadzenie przedsiębiorstwa handlowego.
- Prace biurowe w prowadzeniu działalności gospodarczej.
- Sporządzanie pism, korespondencja .
- Badanie potrzeb klientów.
- Podejmowane działania w małej firmie handlowej.
- Urządzenia biurowe i ich obsługa.
- Programy komputerowe wspomagające działalność gospodarczą.
- Źródła przychodów i kosztów w firmie handlowej.
- Działania marketingowe właściciela firmy handlowej.
- Usługi posprzedażowe.
- Zasady współpracy przedsiębiorstwa handlowego z otoczeniem.
5. Język obcy w działalności handlowej
5.1. Porozumiewanie się klientem i współpracownikami w języku obcym.
- Słownictwo związane z wykonywaniem zadań zawodowych, szczególnie dotyczące planowania pracy.
- Obsługa klientów w języku obcym.
- Rozmowa sprzedażowa.
- Zastosowanie zwrotów grzecznościowych.
- Wydawanie poleceń.
- Negocjowanie warunków sprzedaży.
- Porozumienie o współpracy.
- Organizacja stanowiska pracy
5.2. Informacja o towarach.
- Korespondencja handlowa w języku obcym.
- Informacje na towarach, opakowaniach i metkach.
- Źródła informacji o towarach.
- Wiedza o towarach w zasobach internetowych.
- Oferty szkoleniowe.