Get Adobe Flash player


Materiał nauczania w zawodzie sprzedawca 522301

1. Towar jako przedmiot handlu

1.1 Asortyment towarowy.

  • Podstawowe informacje o asortymencie  towarowym.
  • Charakterystyka towaroznawcza sprzedawanego  asortymentu.
  • Odbiór jakościowy towarów przeznaczonych do sprzedaży.
  • Klasyfikacja towarów.
  • Cechy sprzedawanego asortymentu.
  • Opakowania w handlu.
  • Klasyfikacja opakowań.
  • Funkcje opakowań.

1.2 Jakość towarów w handlu.

  • Normy towarowe oraz normy jakości.
  • Kontrola jakości towarów.
  • Metody badań instrumentalnych.
  • Zasady pobierania próbek towarów do badań.
  • Ocena jakości towarów.
  • Interpretowanie wyników oceny towarów.
  • Postępowanie z towarem wadliwym.
  • Bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
  • Zasady pobierania próbek towarów do badania.
  • Przygotowanie próbek towarów do badań.
  • Procesy zachodzące w przechowywanych towarach żywnościowych.

1.3 Magazynowanie towarów.

  • Zasady odbioru ilościowego i jakościowego towarów.
  • Przepisy prawa dotyczące znaków jakości towarów.
  • Znaki jakości towarów.
  • Zasady kontroli wyrywkowej towarów.
  • Postępowanie wyjaśniające niezgodności dostawy i zamówienia.
  • Zasady zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem, zagarnięciem.
  • Rodzaje i funkcje magazynów.
  • Wyposażenie magazynów.
  • Zasady przechowywania towarów w magazynach.
  • Zasady transportu towarów.
  • Rodzaje i funkcje opakowań.
  • Zasady doboru opakowania do towaru w magazynie.

1.4 Bezpieczne wykonywanie pracy

  • Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz przepisy sanitarne  obowiązujące w działalności handlu.
  • Czynniki szkodliwe dla zdrowia i życia człowieka występujące w środowisku pracy w handlu.

2. Organizacja i techniki sprzedaży

2.1. Dostawy towarów.

  • Zasady przyjmowania i dokumentowania dostaw towarów.
  • Rodzaje i zasady sporządzania dokumentów  dotyczących przyjmowania dostaw towarów.
  • Normy towarowe oraz normy jakości związane z przechowywaniem i konserwacją towarów.
  • Zasady oznakowania towarów i opakowań.
  • Znaki towarowe i znaki jakości.
  • Zasady obsługi i eksploatacji urządzeń technicznych stosowanych na stanowisku do przyjmowania dostaw i magazynowania towarów.
  • Racjonalna gospodarka opakowaniami w czasie towarów.

2.2. Przygotowanie i sprzedaż towarów

  • Rodzaje cen, ich elementy i sposoby ustalania.
  • Zasady przygotowania towarów do sprzedaży.
  • Zasady znakowania towarów.
  • Formy i metody prezentowania cech i walorów  użytkowych towarów.
  • Zasady rozmieszczania towarów w magazynie i na sali sprzedażowej.
  • Rodzaje magazynów ich funkcje i wyposażenie.
  • Warunki przechowywania towarów.
  • Przepisy o odpowiedzialności materialnej  sprzedawcy.
  • Zasady zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem, kradzieżą.
  • Metody i formy prezentowania towarów.
  • Metody i formy sprzedaży towarów.
  • Środki transportu wewnętrznego.
  • Zasady obsługi i eksploatacji urządzeń technicznych stosowanych na stanowisku do
  • przygotowywania towarów do sprzedaży.

3. Obsługa klientów

3.1. Rozmowa sprzedażowa.

  • Zasady kultury i etyki sprzedawcy.
  • Zasady obsługi klienta w różnych formach sprzedaży.
  • Zasady prowadzenia rozmowy sprzedażowej.
  • Rozmowa sprzedażowa.
  • Motywy zachowań klientów.
  • Aktywne słuchanie podczas obsługi klienta.
  • Zasady pracy zespołowej przy obsłudze klientów.
  • Elementy marketingu-mix .
  • Działania promocyjne przy obsłudze klientów.
  • Zasady prezentowania oferty handlowej.
  • Prezentowanie oferty handlowej.
  • Pobieranie informacji z zasobów internetowych.
  • Sposoby radzenia sobie ze stresem pracy sprzedawcy.
  • Zagrożenia dla życia, zdrowia, mienia i środowiska w pracy sprzedawcy.

3.2. Realizacja transakcji zakupu-sprzedaży.

  • Zasady dokonywania inkasa, rozliczania należności, zabezpieczania i odprowadzania utargów.
  • Rodzaje dowodów sprzedaży, zasady ich sporządzania i przechowywania.
  • Zasady funkcjonowania podatku VAT.
  • Zasady pakowania i wydawania towarów w różnych formach sprzedaży.
  • Zasady liczenia, szacowania, ważenia, mierzenia towarów .
  • Środki płatnicze, metody sprawdzania ich autentyczności.
  • Inkaso należności.
  • Wydawanie towaru klientowi.
  • Dokumentowanie sprzedaży.
  • Zasady obsługi i eksploatacji urządzeń  technicznych stosowanych na stanowisku pracy sprzedawcy.
  • Zagrożenia dla życia i zdrowia mienia i środowiska w pracy sprzedawcy.

3.3. Ochrona praw konsumentów.

  • Prawa konsumenta.
  • Procedury przyjmowania reklamacji.
  • Zasady sporządzania dokumentów postępowania reklamacyjnego.
  • Procedury postępowania reklamacyjnego.
  • Dokumentowanie reklamacji.

4. Przedsiębiorca w handlu

4.1. Podstawy formalno-prawne działalności gospodarczej.

  • Podstawy działalności gospodarczej.
  • Zasady planowania określonej działalności.
  • Formy organizacyjno-prawne działalności przedsiębiorstwa.
  • Aktualnie obowiązujące przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej.
  • Formy pozyskiwania kapitału.
  • Rejestrowanie firmy.
  • Dokumentacja dotycząca podejmowania działalności gospodarczej.
  • Przedsiębiorstwa i instytucje funkcjonujące w handlu
  • Opodatkowanie działalności gospodarczej.
  • Wydajność pracy. Systemy wynagrodzeń  pracowników.
  • Obowiązki pracodawcy dotyczące ubezpieczeń społecznych. Ubezpieczenia gospodarcze.
  • Etyka w biznesie.
  • Obowiązki pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy i ppoż.
  • Opracowanie biznesplanu przedsiębiorstwa handlowego

4.2. Prowadzenie przedsiębiorstwa handlowego.

  • Prace biurowe w prowadzeniu działalności gospodarczej.
  • Sporządzanie pism, korespondencja .
  • Badanie potrzeb klientów.
  • Podejmowane działania w małej firmie handlowej.
  • Urządzenia biurowe i ich obsługa.
  • Programy komputerowe wspomagające działalność gospodarczą.
  • Źródła przychodów i kosztów w firmie handlowej.
  • Działania marketingowe właściciela firmy  handlowej.
  • Usługi posprzedażowe.
  • Zasady współpracy przedsiębiorstwa handlowego z otoczeniem.

5. Język obcy w działalności handlowej

5.1. Porozumiewanie się klientem i współpracownikami w języku obcym.

  • Słownictwo związane z wykonywaniem zadań zawodowych, szczególnie dotyczące planowania pracy.
  • Obsługa klientów w języku obcym.
  • Rozmowa sprzedażowa.
  • Zastosowanie zwrotów grzecznościowych.
  • Wydawanie poleceń.
  • Negocjowanie warunków sprzedaży.
  • Porozumienie o współpracy.
  • Organizacja stanowiska pracy

5.2. Informacja o towarach.

  • Korespondencja handlowa w języku obcym.
  • Informacje na towarach, opakowaniach i metkach.
  • Źródła informacji o towarach.
  • Wiedza o towarach w zasobach internetowych.
  • Oferty szkoleniowe.



  18.04.2024 Wetter Ostsee

Licznik Odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj23
mod_vvisit_counterTen miesiąc1377
mod_vvisit_counterPoprzedni miesią1827

Aktualnie: gości 2 połączonych
Data: Kwi 18, 2024

Sprawdź nas w CIRF


Na naszych stronach internetowych stosujemy pliki cookies. Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z polityka prywatności.

Akceptuję cookies tej strony